понеделник , 19 март 2018
Театрите » Театрите » Театър 199
Театър 199

Театър 199

Театър 199 „Валентин Стойчев“ е сценично пространство на столичната улица „Раковски“ („престижно и уютно театрално мазе в центъра“), посветено на камерни спектакли от съвременни автори.

Основан е на 12 юни 1965 година. Наречен е така, заради 199-те места, с които разполага тогава. Помещава се в уютно подземие в центъра на София. Има една камерна зала, която след няколко ремонта, за по-голям комфорт на посетителите, разполага със 169 зрителски места. Театърът няма собствена трупа, всички творчески екипи, включително режисьори и актьори, които поставят и играят в „199“, са гостуващи.

Месечната му програма е богата. Изнасят се вечерни представления за възрастни – с начало 19.30 ч. Съществува традиция през зимните месеци да се представят дневни неделни спектакли от 15.00 ч. Също така всяка събота и неделя има представления за деца от 11.30 ч. През месеците юни-септември началото на вечерните спектакли е 20.00 ч.

На тази сцена са поставяли едни от най-елитните режисьори, а десетки емблематични роли са изиграли най-талантливите за своето време артисти. Репертоарната политика е насочена към представянето на българската аудитория на произведения от съвременни автори, както и създаването на спектакли с висока художествена стойност. Поставят се и произведения от най-известните европейски и световни автори. Много от спектаклите са доказани във времето – „Монолози за вагината“ от Ева Енслър, „Вечерен акт“ по А. П. ЧЕХОВ, „DUENDE“ по Лорка, Румяна Апостолова и др. се играят 10 години, „ШИНЕЛ“ по Гогол отбелязва на сцената на театъра своята 20 годишнина, а моноспектакъла на Андрей Баташов „Секс, наркотици и рокендрол“ е игран над 700 пъти. Обръща се сериозно внимание и на българската драматургия.

Днес театърът носи името на Валентин Стойчев, ръководител от 1991 до 2007 г. и считан за един от най-успешните театрални директори.

Прочети повече

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Маркираните полета са задължителни *

*