понеделник , 19 февруари 2018
Театрите » Новини » „Великденско вино“ или изповедта на поп Кръстьо Никифоров
„Великденско вино“ или изповедта на поп Кръстьо Никифоров

„Великденско вино“ или изповедта на поп Кръстьо Никифоров

Вечно набеждаваният за единствен предател на Дякона – Поп Кръстьо Никифоров (Свежен Младенов) е сам в църквата на Великден, деня в който всички грехове се опрощават, в компанията само на своя ням луд клисар. Народът се е отрекъл от него и той размишлява на глас, сякаш се изповядва – прави ретроспекция на събитията около смъртта на Васил Левски. Задава си въпроси и отговаря защо точно него са обвинили и справедливо ли е това, той ли е истинският и единствен виновник за гибелта на Дякона или отговорността за нея трябва да падне върху съвестта на ловешките труженици, които не се осмеляват да спасят една от най-светлите си и отдадени личности, направила и непосилното – да отрече себе си като човек, в готовността си за саможертва в името на свободата. Образът и същността на Васил Левски – противоречиви и загадъчни, далечни за околните, изплуват в съзнанието на зрителите, посредством изключително описателния и проникновен спомен на поп Кръстьо. Виждаме Дякона с неговата горда осанка и изключителна харизма, който, по думите на главния герой, каквото и да облече, дори дрипа, вдъхва в дрехата душа, който притежава толкова силна и непоклатима воля да продължи да се занимава с делата си, че дори, когато е гладен и жаден, песента и усмивката не слизат от устата му. Разбираме, че Дяконът е бил дотолкова отдаден на своята кауза, че дори един път не се изкушил от светски блага като богатства, вино и жени. Самият поп Кръстьо се чуди: „Вино те видях да държиш у ръка, вино да пиеш не те видях. Дали не ти се пиеше, Игнатие? Защо те създаде Господ Бог?“. От изповедта на поп Кръстьо научаваме, че Васил Левски е имал и жестока страна на характера – в името на свободата на родината е бил готов без капка колебание да посегне на живота на всеки сънародник, който отказва да даде всичко за нея. Научаваме, че Левски е бил безмилостен към живота на тези, които не са смеели да се бият за свободата, а са бягали и са се криели от страх. Ето защо и поп Кръстьо се пита сам: „Какъв човек беше тоз, Боже? Ангел ли беше или дявол?… Като мома се червеше от едната срамотна приказка, а пък с кама коли човек. Що го създаде Господи и що го изпречи отпреде ми?“.

Най-въздействащ и оставащ в съзнанието на публиката обаче е финалът на представлението –  изповедта на поп Кръстьо, завършваща с думите, сравняващи живота и саможертвата на Васил Левски с тези на Исус Христос: „Свърши се. Изядохме те Игнатие, изпихме те.“, с която героят  осъжда, както себе си така и целия български народ.

На тазгодишните награди „Аскеер“ – авторът на пиесата – Константин Илиев, получи голямата награда за Цялостен принос към театралното изкуство, а актьорът Свежен Младенов беше отличен като най-добър актьор в главна мъжка роля за ролята си на Поп Кръстьо. Постановката „Великденско вино“ можете да гледате на сцената на столичния Театър „Възраждане“.

Автор Силвия Веселинова

Журналист на свободна практика с дългогодишен опит в печатните и онлайн медии. Пише статии и изготвя интервюта в областта на театралното изкуство.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Маркираните полета са задължителни *

*