„Анна Каренина“ – жертва на собственото си щастие

Постановката „Анна Каренина“, по един от най-емблематичните и всепризнати в цял свят романи на Лев Толстой, е поставена по брилянтен и професионален начин на сцената на столичния Театър София, а доказателството за това са двете награди Икар за авторска музика и
режисура, получени през 2017 г. В актьорския състав на представлението влизат обичани звезди като Йоанна Темелкова, Мила Банчева, Ириней Константинов, Мартин Гяуров, Лора Мутишева, Юлиан Рачков, Михаил Милчев и др, а драматизацията и режисурата са на Николай Поляков. Освен безупречната актьорска игра, впечатление правят костюмите, подбрани специално за да се изградят още по-пълноценно образите на представителите на руската аристократична прослойка, живяла в края на ХІХ в.

В центъра на сюжетната линия е не просто един любовен триъгълник, не просто една жена раздвоена между семейния си дълг и любовта към мъж, различен от съпруга й, а човек, който обичайки прави другите и себе си щастливи, а липсата на чувства за нея е равнозначна на липса на какъвто и да било живот – както в самата героиня, така и извън нея. Борейки се за щастието си въпреки всичко и всички – обществените порядки, мнението на висшето общество, от което е част, клюките и подигравките на околните, и дори собствената си съвест и майчин дълг, Анна Каренина, остава, въпреки всички тях, вярна на правилата на собственото си сърце, а не на тези, наложени от социума. Престъпление ли е това и трябва ли да има последващо наказание и ако да, кой има правото на последна дума? Могат ли да бъдат оправдани и опростени от един предан и великодушен съпруг непростими на пръв поглед неща, извършени от собствената му жена, като изневяра и отричане от брака? До къде би се простряла добротата и обичта на един мъж, за когото семейството е всичко? Ще бъде ли Анна Каренина наказана от съдбата заради борбата си за щастие, до къде ще доведе бурята на нейните чувства, помитаща неусетно, но сигурно живота на най-близките й хора и нейния собствен? Може ли да има всичко, което иска без да заплати съответната цена? Достатъчно силна ли е за да понесе последствията от постигнатата цел, и колко дълго трае щастието? Развръзката на един живот, изпълнен с много драматизъм, бурни чувства, възвишени стремежи на душата към най-красивото чувство – любовта и пренебрегването на всичко по пътя, в нейно име, ще откриете на сцената на Театър София.

Последно от света на театъра

mobidik
Моби Дик - за страха от това, което не познаваме
babde2f817eb4f77b7311b9df39cf573
"Три сестри" - постановка за спасението от илюзиите
BIG16777596947vlcsnap-2023-01-04-14h51m49s326
"Портокалова кожа" - за страховете и предизвиктателствата на съвременната жена
vnimanie-lyubov
Внимание, Любов - тази, която е тук за да остане, въпреки всичко
20200715_171415-700x349
„Сама жена“ разкрива тайните на женската психика
IMG_0066-700x467
„Марихуаната на мама е най – добра“ дава отговори на наболял обществен проблем
TT-191006-0282-700x467
„Без задръжки“ или какво се случва когато няма какво да губиш?
768x
„Съгласие“ – то да приемем чуждите грешки – възможно ли е?
Cover
„Енергични хора“ превземат сцената на Сатиричен театър „Алеко Константинов“
Смях-на-сбогуване-111-700x467
„Смях на сбогуване“ или защо животът трябва да бъде приключение