„Волпоне“ или как алчността „преобразява“ човека

В центъра на сатиричната комедия от Бен Джонсън – „Волпоне“, стои човешката алчност към парите и начинът, по който тя преобразява всеки, който попада в опасната й спирала без изход. Вярно е, че не можем да живеем без тях, но струва ли си да превръщаме трупането им във фикс-идея? Променя ли докосването ни до тях нашите духовни ценности и усещаме ли сами кога губим последните безвъзвратно? Как постепенно от господари на парите се превръщаме в техни роби и съсредоточаваме натрупването им в основна цел в живота, постигането на която се случва независимо от средствата?
Богатият, останал без нито един роднина възрастен италианец Волпоне (Георги Мамалев) и неговият лукав слуга (и бивш затворник, който Волпоне спасява от решетките) – Моска (Димитър Живков) разкриват до какви невъобразими за човешкото съзнание „висоти“ може да се „извиси“ човешкия стремеж към богатството и охолния живот. По заповед на господаря си, Моска пуска слуха, че последният е на смъртно легло и скоро ще издъхне. Очакванията на Волпоне се потвърждават. Оказва се, че за да станат единствени наследници на несметното му имане, мнимите му покварени от алчността „приятели“, са готови буквално да продават синовете и жените си, да плетат всевъзможни сложни интриги помежду си, да го подкупват със скъпи подаръци, да опитват да го отровят с лекарства, да лицемерничат и в крайна сметка да унищожат репутацията си на уважавани от обществото хора. Усетил безпогрешно слабостта им – алчността към парите и низостите, на които са готови да се подложат заради нея, Волпоне се озлобява и опитва да извлече максимум изгода за себе си от всеки един свой „приятел“, забърквайки го, с помощта на Моска, в един истински порочен театър, в който той самия е главният режисьор.
Дали обаче младият слуга, Моска, който цял живот е страдал от материални лишения и е понасял грубото отношение на Волпоне към себе, си ще остане докрай предан на своя господар, подхвърлящ му дребни суми? Ще пощади ли алчността към парите, когото и да било от героите, попаднали в нейния задушаващ плен, ще разберете от развръзката на пиесата „Волпоне“ в Сатиричен театър „Алеко Константинов“.
Компания на Георги Мамалев и Димитър Живков в тази заплетена и иронична комедия правят актьорите Антон Радичев, Нона Йотова, Стефан Щерев – Чечо, Мартин Каров, Кирил Ефремов, Михаил Сървански, Жанет Иванова и Добрина Гецова.

Последно от света на театъра

mobidik
Моби Дик - за страха от това, което не познаваме
babde2f817eb4f77b7311b9df39cf573
"Три сестри" - постановка за спасението от илюзиите
BIG16777596947vlcsnap-2023-01-04-14h51m49s326
"Портокалова кожа" - за страховете и предизвиктателствата на съвременната жена
vnimanie-lyubov
Внимание, Любов - тази, която е тук за да остане, въпреки всичко
20200715_171415-700x349
„Сама жена“ разкрива тайните на женската психика
IMG_0066-700x467
„Марихуаната на мама е най – добра“ дава отговори на наболял обществен проблем
TT-191006-0282-700x467
„Без задръжки“ или какво се случва когато няма какво да губиш?
768x
„Съгласие“ – то да приемем чуждите грешки – възможно ли е?
Cover
„Енергични хора“ превземат сцената на Сатиричен театър „Алеко Константинов“
Смях-на-сбогуване-111-700x467
„Смях на сбогуване“ или защо животът трябва да бъде приключение