На театър – знаем ли какво да не правим?

Посещението на театралния салон безспорно е една истинска магия, в която зрителят се потапя прекрачвайки прага към новият свят, в който го отнася поредната пиеса. Ето защо е изключително неприятно, когато някой от околните го „извади насилствено“ от нея с необмислен жест или поведение. За да се насладим всички пълноценно на случващото се на сцената пред нас, нека да си припомним какво не бива да правим по време на представление.

  1. Не закъснявайте
    Няма нищо по-неприятно от това, цялата публика да е притихнала и съсредоточена в очакване на първото появяване на актьорите на сцената и първите им реплики и в този момент да се появи закъсняла двойка, например, която да започне да ги раздига от местата им, отвличайки вниманието на всички в залата от случващото се на сцената. Още по-неприятното е, че по този начин закъснелите зрители пречат и на актьорите, които, въпреки осветяващите ги прожектори, усещат случващото се в салона.
  1. Не оставяйте звука на телефона си включен
    Знаем, банално е, и преди всяка постановка това се напомня на публиката, дали от разпоредителите на входа, дали от колоните в салона, непосредствено преди започване на постановката. Факт е обаче, че никой не би искал по време на безумно смешен, драматичен и напрегнат момент, да чуе звука или силната вибрация, разнасяща се от телефона на стоящия до него и това да развали целия вълнуващ момент и настроение, което актьорите се стремят да ни предадат. Да не говорим, че е изключително неприятно да чуете нечий макар и кратък разговор, водещ се на нисък глас по време на представлението, докато се опитвате всячески да продължите да следите играта на актьорите.
  1. Не коментирайте действието на сцената
    Много хора се изкушават да започнат открито, на висок глас, развълнувани от историята или играта, да коментират случващото се на сцената или някой от актьорите. Това, откровено казано, буди смях и изумление у околните, а и е изключително неуместно. Не забравяйте, че сте в театрален салон, а не на стадион или концерт, където възгласите Ви се сливат с нечии други, и така остават незабелязани, и запазете впечатленията си за друго място и време и пред други хора, където ще бъдат взети под необходимото внимание. Не се изкушавайте да обсъждате тихо действието с човека, който Ви придружава, тъй като бъдете сигурни, всеки звук или дори по-силна въздишка лесно се улавя от околните.
  1. Не включвайте светлините на телефона си по време на представление
    С навлизането на социалните мрежи в живота ни стана почти невъзможно да излезем от тях дори, когато сме на театър. Знаем, че много хора се изкушават да отбелязват къде се намират, да си проверяват и отговарят на съобщенията, да качват снимки от салона. Светлините от включения Ви телефон, контрастиращи с мрака в салона обаче е не само неприемлива, но и дразнеща за публиката и актьорите.
  1. Не се хранете по време на представлението
    Няма нужда да казваме колко е неприятен звука от шумолене опаковка от храна, съчетано с нечие дъвчене, докато, вглъбилата се в действието публика започва изнервено да се оглежда от къде идват неприятните звуци. Затова хапнете преди постановката или пък изчакайте антракта или края й.
  1. Не се блъскайте на излизане от салона или докато чакате пред гардероба
    Едно от нещата, които може да развали спомена от изживяваната театрална магия е това някой да Ви изблъска, бързайки за гардероба, или докато чакате пред него. Ясно е, че всички бързаме да се приберем по домовете си след дългия ден, но за да не разваляме собственото си и чуждото настроение, е добре да спазваме правилата за етикеция, когато сме на обществени места като театъра, и да уважаваме личното пространство на другите.
    Гарантираме Ви, че ако всеки от нас се придържа към изброените съвети, театралният салон ще продължи да бъде едно от най-предпочитаните места за прекарване на свободното време, където всеки ще продължи да открива своите отговори и да се удивлява истински от необятните светове, разкриващи се на сцената.

Последно от света на театъра

mobidik
Моби Дик - за страха от това, което не познаваме
babde2f817eb4f77b7311b9df39cf573
"Три сестри" - постановка за спасението от илюзиите
BIG16777596947vlcsnap-2023-01-04-14h51m49s326
"Портокалова кожа" - за страховете и предизвиктателствата на съвременната жена
vnimanie-lyubov
Внимание, Любов - тази, която е тук за да остане, въпреки всичко
20200715_171415-700x349
„Сама жена“ разкрива тайните на женската психика
IMG_0066-700x467
„Марихуаната на мама е най – добра“ дава отговори на наболял обществен проблем
TT-191006-0282-700x467
„Без задръжки“ или какво се случва когато няма какво да губиш?
768x
„Съгласие“ – то да приемем чуждите грешки – възможно ли е?
Cover
„Енергични хора“ превземат сцената на Сатиричен театър „Алеко Константинов“
Смях-на-сбогуване-111-700x467
„Смях на сбогуване“ или защо животът трябва да бъде приключение