„Ромул Велики“ – за политическия театър преди и сега

Премиерната постановка на Малък градски театър „Зад канала“ – „Ромул Велики“, под режисурата на Бина Харалампиева, представя разпада на Римската империя и реакциите на последния й владетел и поданиците му към случващото се. Не си мислете обаче, че това е една строга историческа драма, напротив, пиесата изобилства от забавни моменти, примесени с драматично – проникновени.
Действието се развива в двореца на императора, където Ромул (Герасим Георгиев – Геро), неговата жена (Василена Атанасова) и брат й (Евгени Будинов) трескаво обсъждат какви действия да предприемат в този труден за държавата момент. В диалозите им става дума за съвременни въпроси като необходимостта от това да вярваме в себе си и държавата си, опазването на културата и др. Дали обаче наистина владетелите чак толкова взимат присърце важността на тези въпроси или зад привидната им загриженост и патриотизъм не се крие нещо друго? Дават ли си сметка владетелите как живее техния народ и колко жертви на бойното поле дава в името на това да защити държавата, която те държат в ръцете си, грижа ли ги е за живота и съдбата на поданиците им? Отговорът на всички тези въпроси започват малко по малко да се изясняват след появата на един мистериозен странник (Бойко Кръстанов), завърнал се от плен във варварските лагери. Кой е той и ще успее ли да изобличи истинската същност на владетеля и неговите скрити намерения, осъществяването на които е планирано още с качването му на трона? Ще продължи ли царуването му вечно?
В своята същност, пиесата „Ромул Велики“ майсторски успява да осъществи кореспонденция между разпадащата се Римска империя и съвременната разклатена политическа обстановка в държавата ни, въпреки огромната времева пропаст между епохите. Оказва се, че нищо не се е променило. Видно е, че както тогава така и сега корупцията е неизменен спътник на власт имащите или иначе казано „По отношение на подкупите и варварите се превръщат в цивилизовани хора.“ И тогава, и сега управляващите, тласкани от огромно себелюбие ламтят за власт и неглижират проблемите на народа, гледайки единствено собственото си благоденствие. И в миналото, и в настоящето една част от хората запазват въпреки всичко вярата в отечеството и се опитват да променят към по-добро бъдещето му, дори с цената на бунт и саможертва, докато на фона на всичко това управляващите са заети с разиграването на собственоръчно режисиран театър, който цели да осигури единствено тяхното безоблачно бъдеще. Ще му повярва ли обаче народа?
Освен с прекрасната актьорска игра и перфектно пресъздаден режисьорски умисъл, пиесата Ромул Велики изненадва публиката и с няколко специално създадени за нея музикални изпълнения на актьорския състав, които засилват емоционалното й въздействие.

Последно от света на театъра

mobidik
Моби Дик - за страха от това, което не познаваме
babde2f817eb4f77b7311b9df39cf573
"Три сестри" - постановка за спасението от илюзиите
BIG16777596947vlcsnap-2023-01-04-14h51m49s326
"Портокалова кожа" - за страховете и предизвиктателствата на съвременната жена
vnimanie-lyubov
Внимание, Любов - тази, която е тук за да остане, въпреки всичко
20200715_171415-700x349
„Сама жена“ разкрива тайните на женската психика
IMG_0066-700x467
„Марихуаната на мама е най – добра“ дава отговори на наболял обществен проблем
TT-191006-0282-700x467
„Без задръжки“ или какво се случва когато няма какво да губиш?
768x
„Съгласие“ – то да приемем чуждите грешки – възможно ли е?
Cover
„Енергични хора“ превземат сцената на Сатиричен театър „Алеко Константинов“
Смях-на-сбогуване-111-700x467
„Смях на сбогуване“ или защо животът трябва да бъде приключение