Самотнoто творение на Виктор Франкенщайн търси любовта на сцената на Театър София

Пиесата на режисьора Стайко Мурджев – „Франкенщайн“ е една от най-зрелищните като ефекти и емоционално въздействие представление, играно в столичния Театър София.

На фона на мистериозния музикален фон и светлини, пред погледа на публиката се разкрива историята на едно същество, приличащо до голяма степен на човек, но лишено от типичния човешки облик, в което обаче, въпреки свръхестествения начин на създаване, има вдъхнат силен стремеж към истинска любов и желание за близост с други същества от своя вид. Макар  с отблъскващ за околните външен вид, създанието (Калин Врачански) е твърдо решено да получи това, което смята, че заслужава по право от своя създател Виктор Франкенщайн (Росен Белов) – жена, която да обича, и с която да сподели живота си, дори с цената на няколко отнети живота. Изключителен е контрастът, който може да се нарече дори абсурден, между създателя Виктор Франкенщайн и създанието, негово творение, задаващо хиляди въпроси като: „Кой съм аз?, Кой ме е сътворил?, Защо ме изостави?“ и др. Първият – егоцентричен и себелюбив човек, попаднал в плен и контролиран от величието на собствените си научни експерименти, напълно се е откъснал от предлагащата му се възможност да обича в лицето на преданата му годеница (Дария Симеонова). От другата страна виждаме уродливото на външен вид създание, което обаче в много по-голяма степен познаващо, готово, търсещо и заслужаващо да изпита любовта, което дава и нейното точно определение – любовта е това, което те кара да се чувстваш толкова могъщ, и ти дава усещането, че можеш да постигнеш всичко на този свят. Защо тогава човешките същества имат възможността да я изпитат, а в същото време се затварят за нея? Нима наистина, това, което можем да имаме и ни се предлага, ни отблъсква, а това, което нямаме – ни привлича, търсим го и сме готови да направим всичко за него? Ще може ли Виктор Франкенщайн да изпълни единствената молба на своето творение и да се „научи“ да обича своята съпруга след сватбата им?

В театралната версия на „Франкенщайн“ режисьорът Стайко Мурджев е удостоил с главната роля актьора Калин Врачански, който брилянтно и реалистично се превъплъщава в зловещото създание, но носещо много близка до човешката душевност. Някои от сцените актьорът изпълнява с изключително майсторска пластичност и лекота, дотолкова, че ни се струва, че създанието стои пред нас, съживено  и излязло от страниците на едноименната пиеса.

Последно от света на театъра

mobidik
Моби Дик - за страха от това, което не познаваме
babde2f817eb4f77b7311b9df39cf573
"Три сестри" - постановка за спасението от илюзиите
BIG16777596947vlcsnap-2023-01-04-14h51m49s326
"Портокалова кожа" - за страховете и предизвиктателствата на съвременната жена
vnimanie-lyubov
Внимание, Любов - тази, която е тук за да остане, въпреки всичко
20200715_171415-700x349
„Сама жена“ разкрива тайните на женската психика
IMG_0066-700x467
„Марихуаната на мама е най – добра“ дава отговори на наболял обществен проблем
TT-191006-0282-700x467
„Без задръжки“ или какво се случва когато няма какво да губиш?
768x
„Съгласие“ – то да приемем чуждите грешки – възможно ли е?
Cover
„Енергични хора“ превземат сцената на Сатиричен театър „Алеко Константинов“
Смях-на-сбогуване-111-700x467
„Смях на сбогуване“ или защо животът трябва да бъде приключение